Annons
AnnonsAnnons

Internationella Kvinnodagen!


Internationella Kvinnodagen 100 år – ta den tillbaka!feministmarke

Den internationella kvinnodagen firas i dag runt om i landet – från Kiruna i norr till Malmö i söder. I år det hundra år sedan kvinnodagen började firas 8 mars i Sverige.

 

Jämställdhet
S-kvinnor har kämpat för jämställdhet och aktuella kvinnofrågor så länge. Mycket bra har vi uppnått, bland annat den så viktiga föräldraförsäkringen på 1970-talet. Trots det finns det mycket kvar att göra.
Arbetsmarknaden öppnades upp för kvinnorna då det fanns behov av fler arbetare. I dag arbetar kvinnorna på en könsuppdelad arbetsmarknad. Kvinnor får i högre grad än männen arbeta deltid eller har timanställning. Kvinnor får fortfarande bara 85 procent i lön för motsvarande jobb mot vad män tjänar. 
Kvinnor är underrepresenterade på alla beslutsfattande nivåer i samhället. Fortfarande har kvinnor huvudansvaret för familj och barn plus arbetet. Eftersom kvinnor i högre grad arbetar inom offentlig förvaltning, som minskar personaltäthet, får hon jobba för två. Det är vanligt att kvinnor inte orkar med sin livssituation och får dålig hälsa. Det är konstaterat att kvinnor får sämre vård än män. När hon slutligen blir pensionär får hon sämre pension eftersom livsinkomsten är lägre än männens. 
Vem vill ha det så här? Vi kvinnor måste ställa krav. Hur vill vi ha det? Vi måste stärka varandra och speciellt stötta de kvinnor som vill ta täten och kämpar för våra rättigheter. Vi måste välja den politik och de politiker som stärker kvinnors ställning i samhället.

Eller hur?! Hur tänker ni i den här frågan? 

TAGGAR
29 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTEARKIVAnnons
Annons

Laddar http://charlotteperrelli.chic.se/radda-kvinnohjartat-go-red/