Annons
AnnonsAnnons

Artister spelar för Livet!


I måndagskväll var jag med på en välgörenhetsgala på China teaterns som heter Artister spelar för livet, en gala för Cystisk Fibros. Vi var många artister som ställde upp, Björn Skifs, Magnus Carlsson, Alcazar, Jessica Folker , Mojje.  Easy Kit var med som kompband och Adam Alsing var konferencier. Det var en lyckad tillställning, de lyckades samla in så mycket pengar som de hade satt upp som mål och det blev en känlofylld gala med en massa olika ingredienser. Den varade i ca 3 timmar och jag är både glad och tacksam för att jag fick vara en del i projektet och hjälpa till och bidra med det lilla jag kunde genom att delta.


Kvällens konferencier, alltid lika gulliga Adam Alsing... nu på kryckor.


Jag på scen tillsammans med Easy Kit!

Här kommer lite info om sjukdomen, hämtad från Sjukvårdsupplysningen.

Cystisk fibros är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är för segt. Det beror på att de körtlar som producerar slemmet inte fungerar som de ska. Främst påverkas lungorna och mag-tarmkanalen. 

Det sega slemmet stannar kvar i lungorna i stället för att transporteras ut. Det leder till att man får hosta, svårt att andas och upprepade infektioner i luftvägarna. Slemmet täpper också igen i bukspottskörtelns gångar, så att näringsämnen från maten inte kan tas upp.

Sjukdomen är ärftlig och upptäcks oftast under det första levnadsåret. Cystisk fibros går inte att bota, men med behandling kan sjukdomsförloppet bromsas upp, och man kan leva ett relativt bra liv trots sjukdomen.

Om man har cystisk fibros tar behandlingen en hel del tid. Man får bland annat ta slemlösande och luftrörsvidgande läkemedel varje dag. Eftersom man lättare får infektioner tar man ofta antibiotika. Man brukar också behöva tillskott av vitaminer och andra näringsämnen.

Man går på regelbundna kontroller flera gånger om året. Det finns speciella kunskapscentrum för cystisk fibros i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. Det finns också särskilda vårdteam på olika håll i landet.


TAGGAR
7 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTEARKIVAnnons
Annons

Laddar http://charlotteperrelli.chic.se/varmlands-handelskammare/